Augmenten els casos de SIDA a Catalunya que s’encomanen per transmissió sexual

 

Les dones heterosexuals són les més vulnerables en la transmissió del VIH.

Tot i que han baixat els nous casos de sida a Espanya i a Catalunya, es manté estable el diagnòstic d’infecció per aquest virus; el més indicatiu, però, és que augmenten els casos d’infecció per transmissió sexual, mentre que abans la principal via de transmissió era l’ús de drogues per via parental, segons apunta l’informe La situació de la salut sexual i reproductiva de les Dones . Aquesta dada fa pensar en que l’augment de casos de transmissió de la sida entre heterosexuals, especialment entre les dones que es veuen abocades a exercir la prostitució, segons l’advocada Sofía Bernardo Ródenas.

Malgrat aquestes xifres, a Catalunya, només una tercera part del total dels nous diagnòstics (32,3%) corresponen a persones originàries d’altres països, mentre que la prevalença d’infeccions de transmissió sexual (ITS), i del VIH és major entre dones heterosexuals que en homes de la mateixa condició. Les campanyes de conscienciació continuen basant-se en la prevenció de la malaltia mitjançant l’ús del preservatiu.

Aquest document ressalta doncs, la vulnerabilitat de les dones heterosexuals a Catalunya a l’hora d’encomanar-se de la malaltia, les xifres no poden ser més rotundes, durant el 2009 les principals vies de transmissió ha estat el 45’4% per relacions heterosexuals, de les quals el 73’7% són dones i el 37’5 homes. Del període que comprèn entre el 2001 i el 2008 “La proporció d’immigrants entre els nous diagnòstics ha augmentat en un 35,6. I la via de transmissió de la infecció en el col·lectiu ha estat més freqüent en el grup heterosexual i afectant més a les dones amb un percentatge de 90% i en els homes homosexuals amb un 45%”, convertint així a la dona nouvinguda en la gran víctima de la sida segons es desprèn de l’informe a càrrec de Fabiola Llanos.

Davant d’aquesta situació i els nous patrons de contagi, el mateix informe aconsella “la necessitat de millorar l’efectivitat de les intervencions preventives i de les destinades a promoure la informació i la prova del VIH per reduir el nombre de casos”. També destaca l’alt nivell d’accés als tractaments als antiretrovirals entre les persones afectades. Diversos informes citats en aquest estudi indiquen que l’educació, la informació, l’apoderament i la salut són eines indispensables per a la prevenció.

El document també denuncia l’actual política de despeses de la Generalitat, de retallades de línies d’ajuts mentre es modifica (a la baixa) l’impost de successions, segons el qual “la Generalitat deixarà d’ingressar 544 milions d’euros, 20 vegades el que s’està retallant en Cooperació.”

Extret de dones en xarxa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s