“Pas de menjar malament!” El Punt d’Assessorament de Salut vol transmetre als joves la importància d’uns bons hàbits alimentaris

El 19,3% de la població infantil i juvenil (entre 5 i 17anys) té un pes superior al recomanat per a la seva edat, i gairebé un de cada 10 és obès (el 9,3%), segons indica l’Estudi de la prevalença de l’obesitat infantil i juvenil de les Illes Balears (EPOIB, 2005). Aquest és un dels molts arguments pels quals és necessari informar i formar els adolescents i els joves sobre els hàbits alimentaris. El Punt d’Assessorament en Salut (PAS), des de la seva posada en funcionament, ha començat a treballar en cinc àmbits: drogues, sexualitat, identitat sexual, violència i alimentació. És precisament aquest darrer el que ara s’ha començat a potenciar. Com explica la coordinadora de la xarxa Infojove, Ajo Monzó, “rebem consultes dels joves, però també dels pares, i sobretot a través d’internet”. Per aquest motiu, una de les iniciatives més recents ha estat la posada en marxa d’una web en la qual els joves poden consultar de manera ràpida si porten una bona alimentació. La pàgina web http://www.codnib.es/pas/pas/inicio.html ofereix la possibilitat de fer un test que determina si se segueix una dieta adient.

Així mateix, s’hi inclou informació sobre l’etiquetatge, preguntes amb resposta i un apartat sobre els mites que hi ha sobre la pèrdua de pes. Hi destaca també l’apartat “Per fi dissabte” en el qual s’ofereixen consells per tenir una vida social saludable. Amb tot, Monzó assegura que “els problemes més habituals que ens trobam a les consultes són bàsicament d’obesitat i d’anorèxia“. Com diu el seu lema, allò que es vol aconseguir és que els joves diguin: “Pas de menjar malament”.

Els hàbits

Els hàbits alimentaris en edats de canvi i creixement s’allunyen de patrons saludables. Així només un de cada tres menja més d’una fruita al dia, mentre que el consum és encara molt menor quan parlam d’hortalisses, perquè sols un de cada quatre en consumeix una al dia. No oblidem que la quantitat recomanada és de cinc racions diàries. Si bé tots els escolars balears berenen, tan sols un 40% ho fa de manera adient. Un altre dels hàbits més habituals és el consum desproporcionat de refrescs amb una elevada quantitat de sucre, un de cada quatre joves en beu diàriament.

L’alt cost sanitari que suposa el tractament integral de l’obesitat i les malalties que du associades (diabetis tipus 2, cardiovasculars, hipertensió, síndrome metabòlic, entre altres.) fa de les polítiques de prevenció de l’obesitat en la infància una de les estratègies de salut pública més ambicioses a l’àmbit mundial.

Deixa un comentari